CATÀLEG

ARXIU DEL REGNE DE VALÈNCIA, 1238-1420

Codi: DB00001

Autor: DIRIGIT PER MIQUEL BATLLORI

Col·lecció: DIPLOMATARI BORJA

Pàgines: 624

Dimensions: 21x28 cm

Data de publicació: 31/05/2001

ISBN: 978-84-7502-657-2


Preu: 75 €

Aquest volum va recollir una primera selecció dels més de 200.000 documents que, sobre la família Borja, es conserven a l’Arxiu del Regne de València. A més del pes específic de la documentació ordenada, la importància del primer volum del Diplomatari rau també en el fet que era, després de dècades, la primera plasmació fefaent i concreta d’un projecte que, per fi, es feia realitat.

 La documentació recollida en aquest primer volum va ser recopilada per l’erudit Lluís Cerveró i pel P. Miquel Batllori, S.I., tots dos ja desapareguts, i recull tota la documentació borgiana de l’arxiu des de l’època més remota (1299) fins a 1429, any en què Alfons de Borja fou promogut al bisbat de València. Llavors comença una altra història. Es converteix en una persona poderosa que enfoca la seva promoció fora de la Corona, dins de l’Església.

 El Diplomatari analitzarà minuciosament la vida civil de la família Borja, des dels antecedents més remots. En el primer volum, es revisen totes les teories al voltant dels orígens familiars. Dues dades rellevants, clau, s’hi documenten: que Alfons de Borja era fill d’un tintorer, és a dir, que no era noble, i que els seus orígens són aragonesos.

 Alexandre VI, el papa Borja per excel·lència, és fill de Jofré Gil de Borja i d’Isabel de Borja. La historiografia mai no havia tingut gens clar si els pares eren parents entre si. També hi havia dubtes sobre la noblesa de la branca materna. El que ara tenim clar és que la branca paterna són nobles abans de la conquesta.

 A la Xàtiva de la fi del xiii hi ha documentats dos personatges antecessors, Eiximèn Sabata de Borja i Fortuny de Borja. Són germans i formen part d’un clan nobiliari aragonès molt estès, els Sabata. Els Borja nobles de Xàtiva dels segles xiv i xv, per distingir-se dels altres Borja que no eren aristòcrates, usen sempre el nom compost.

 El llibre s’ha elaborat a partir del cos documental recollit per Cerveró, bo i afegint-hi els documents trobats amb posterioritat; s’ha comprovat l’existència de cada document i la correcció de les transcripcions i les signatures arxivístiques; i hi ha treballat un equip de paleògrafs, historiadors i lingüistes. El volum, de més de 600 pàgines, compta, a més, amb un important aparat gràfic (700 imatges que inclouen alguns documents que abracen des del segle xiii fins al 1429), notes introductòries i bibliogràfiques, índexs onomàstic i toponomàstic final, taula de documents i un arbre genealògic annex. Es divideix en dues parts: la primera consisteix en el regest i edició íntegra o extractada de 222 documents dels anys 1299-1429; la segona, en un “Apèndix documental” amb el regest de 395 documents del període 1419-1429.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat