CATÀLEG

ALEXANDRE VI I ROMA

Codi: BB00001

Autor: COMPANY, XIMO

Col·lecció: BIBLIOTECA BORJA

Pàgines: 510

Dimensions: 21.5x29 cm

Data de publicació: 30/06/2002

ISBN: 978-84-7502-654-1


Preu: 50 €

El primer text de la col·lecció Biblioteca Borja va ser preparat pel Dr. Ximo Company, professor d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida, actualment un dels màxims especialistes del període cultural i artístic dels Borja (segles xv-xvi).

Alexandre VI i Roma. Les empreses artístiques de Roderic de Borja a Itàlia és el títol d’aquest volum que, amb més de 450 pàgines, un corpus visual de 465 il·lustracions (la qual cosa li proporciona l’atractiu del seu doble vessant literari i iconogràfic) i una extensa bibliografia de 1.000 títols aproximadament, és fruit de més de deu anys de treball del seu autor.

Alguns fragments del pròleg del doctor Company donen una idea aproximada dels seus objectius i del seu contingut:

“No és un relat espiritual, ni polític, ni social. No és tampoc, pròpiament, un llibre d’història de l’art, ni d’artistes, en exclusiva, de l’esplendorosa època del Renaixement. És, en tot cas, un petit homenatge, en clau socioartística, a les conviccions humanes d’un personatge absolutament singular i irrepetible.

Hom n’ha parlat a bastament, de Roderic de Borja, de les seues innombrables accions en el terreny religiós, polític i social. I no sempre –prou que ho sabem–, s’hi està d’acord en el punt de mira, en la interpretació. Uns el lloen, d’altres com Giovanni Battista Picotti expressen el legítim malestar que els produeix un personatge tan controvertit com Alexandre VI.

Nosaltres, emparats en obres d’art, que no pas en els documents d’arxiu en exclusiva, ni en l’abundosa literatura escrita (que valorem i l’emprem, òbviament), volem mostrar el Borja: com a Roderic i com a papa Alexandre VI. I el volem mostrar acudint a les fonts escrites, però mitjançant, també, un grapat d’imatges. Diuen que en val més una, d’imatge, que mil, de paraules, i farem per acollir-nos al bo i millor d’aquesta dita tan cafida de clarivident saviesa universal. Ens plauria dirigir la mirada del lector vers un estadi borgià poc conegut, on ben segur que hi trobarem quelcom veritablement formós, a més d’agradable als ulls.

 Conèixer, doncs, una parcel·la del Borja, mitjançant les seues empreses artístiques, urbanístiques i constructives és l’objectiu principal d’aquest llibre. Però alhora hi veurem la Roma del Renaixement, caput mundi; hi veurem com s’articula el teixit urbà d’aquella gran ciutat, com s’ordeix la política defensiva dels Estats Pontificis, com es defineix i s’estructura el gust dels grans prohoms de l’Europa moderna; com es conforma, en definitiva, i es reorienta la sensibilitat estètica de Roderic de Borja; 18 anys els passà al País Valencià, 54 a Itàlia; evidentment, el saldo és força favorable a l’empelt italià. Ho veurem i en parlarem tot seguit”.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat