CATÀLEG

BALTASAR GRACIÁN I EL BARROC. OC7

Codi: BE00024

Autor: BATLLORI, MIQUEL

Col·lecció: BIBLIOTECA D´ESTUDIS I INVESTIGACIONS

Pàgines: 613

Dimensions: 17x24 cm

Data de publicació: 15/12/1998

ISBN: 978-84-7502-443-1


Preu: 32 €

Aquest volum aplega tots els estudis que Miquel Batllori ha dedicat a una de les figures més emblemàtiques del Barroc, l'el·líptic i conceptuós Baltasar Gracián (1601-1658).
 Per a la part central, «Baltasar Gracián en l'ambient político-cultural de la Corona d'Aragó», l'autor s'ha brindat a refondre dos llibres essencials i unànimement elogiats per la crítica, Gracián y el Barrocco (1958) i el pròleg a l'edició de les Obras completas de Gracián (1969), fonamentats en el contacte directe amb els fons arxivístics de Roma, Perpinyà i Madrid, fins aleshores molt poc aprofundits. Complementen el volum un conjunt d'estudis sobre la retòrica, la semiòtica i l'estètica en les obres de Gracián i un conjunt de densos butlletins bibliogràfics i de notes crítiques.
El binomi Gracián-Batllori es reforça fins al punt que alguns dels trets característics de Gracián -procedent de la Corona d'Aragó i jesuïta, racionalista crític i addicte a la ironia, estilista amb innata repulsió envers la vulgaritat- també podrien definir l'autor d'aquest volum.
Diguem-ho amb ell: «aquest interès (envers Gracián) em va augmentar quan vaig ésser ja jesuïta perquè, per les meves actituds crítiques, jo era considerat com una espècie de rèprobe que seguia les passes de Gracián: i tant se'm va dir que seguia Gracián -que més voldria jo que assemblar-me-li!-, que m'interessà, com a historiador, veure com s'havia forjat aquell home, tema sobre el qual hi havia només un estudi molt feble del pare Eguía Ruiz, que havia vist alguns documents del nostre arxiu de Roma, però sense aprofundir-los».

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat