CATÀLEG

DEL VUIT-CENTS AL NOU-CENTS. BALMES, EHRLE, COSTA I LLOBERA, CASANOVAS. OC16

Codi: BE00033

Autor: BATLLORI, MIQUEL

Col·lecció: BIBLIOTECA D´ESTUDIS I INVESTIGACIONS

Pàgines: 665

Dimensions: 17x24 cm

Data de publicació: 28/02/2002

ISBN: 978-84-7502-646-6


Preu: 36,06 €

Balmes, Ehrle, Costa i Casanovas van ser uns homes d'Església amb preocupacions intel·lectuals i oberts a la seva societat. De Balmes, Batllori s'interessà pel vessant polític i les preocupacions socials. Franz Ehrle, medievalista, perfecte de la Biblioteca. Apostòlica Vaticana i cardenal bibliotecari i arxiver de l'Església romana, dugué a terme la seva activitat erudita a Roma, tot i que en diversos viatges d'estudi vingué a l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona, travà amistat amb Francesc de Bofarull i fou membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.
Costa i Llobera, en canvi, és l'introductor del pensament estètic classicista i, en conseqüència, un precursor del Noucentrisme. Batllori en llegí i n'admirà les obres quan estudiava a la Universitat de Barcelona i s'interessà per l'evolució estètica de l'autor de les Horacianes.
Casanovas, biògraf i editor de Balmes i amic de Costa, tingué una estreta relació amb Miquel Batllori: des de la Biblioteca Balmes, que s'havia d'esdevenir un centre intel·lectual de primer nivell, li proposà el tema d'investigació en què més ha treballat. L'assassinat del pare Casanovas el setembre del 36 i el resultat de la Guerra Civil trastocaren profundament tant aquells plans com les directrius de les institucions que Casanovas havia impulsat. Tot i així, la Biblioteca Balmes publicà el 1943 les Obras del P.Casanovas, en divuit volums ordenats pel pare Batllori i encapçalats per una extensa biografia de Batllori, tribut al mestre tràgicament assassinat pels uns i injustament oblidat pels altres.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat