CATÀLEG

DENTADURA POSTISSA

Codi: UN00021

Autor: GANDIA I CASIMIR, JOSEP

Col·lecció: UNITAT

Pàgines: 192

Dimensions: 12.5x18.5 cm

Data de publicació: 09/12/1998

ISBN: 978-84-8521-105-0


Preu: 9,5 €

L'esmussament d'una consciència femenina esdevé pròtesi literària.
Situada la novel·la en un ambient i una època particularment sinistres, absurds, restrets i obstruïts per enderrocs ideològics, l'autor ha utilitzats per a compondre-la -sempre amb una certa intencionalitat irònica- elements heterogenis provinents de la crònica de succeïts, el melodrama romàntic, les historietes còmiques i el gènere de terror.
Els personatges formen part d'un reducte social condemnat a la impotència econòmica i a la passivitat davant la Història. Mancats de sentit, obeeixen unes normes dominades pel principi de castració i de l'agressivitat instaurada.
No es tracta per això d'una obra “fantàstica”, sinó que els elements “irreals” serveixen per a palesar unes determinades lleis de la realitat, les quals escapen al sensible: el fracàs d'una consciència individual en intentar comprendre el món, l'angoixa d'una imaginació malaventurada.
Jacinta, personatge/narrador de la novel·la, no arriba a saber si és el món o la imaginació, la seva escriptura, allò que la defrauda, Alló que la mena al fracàs. En produir-se aquest, la seva individualitat cau com un dent corcat, evidenciant la seva putrefacció, la desintegració dels seus teixits. I en aquesta deficiència -com en qualsevol referent a l'ordre humà- actuen al fons els fantasmes contradictoris de l'erotisme i de la mort.
Exercici d'esquarterament i recomposició ortopèdica de cadavèriques convencions literàries, “Dentadura postissa” femta maliciosament el seu propi procés masticatori.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat