CATÀLEG

ARCHIVIO DI STATO DE SIENA: LA CORRESPONDÈNCIA DIPLOMÀTICA ENTRE CALIXT III I SIENA (1455-1458), 2a part

Codi: DB00007

Autor: SENATORE, FRANCESCO (DIR.)

Col·lecció: DIPLOMATARI BORJA

Pàgines: 456

Dimensions: 21x28,5 cm

Data de publicació: 27/06/2024

ISBN: 978-84-17469-77-1


Preu: 55 €

La documentació conservada sobre les relacions diplomàtiques entre el papa Calixt III i les autoritats de Siena revela la importància estratègica que aquesta ciutat va adquirir en el context del fràgil equilibri polític italià aconseguit amb la pau de Lodi. Amenaçada pel condottiero Giacomo Piccinino, que comptava amb el suport gens dissimulat d’Alfons el Magnànim, Siena va trobar en el pontífex un defensor davant de les ambicions del monarca a qui Borja havia servit durant anys.

El Diplomatari Borja de Siena conté l’edició anotada, en dues parts, de gairebé 400 documents en italià i en llatí, redactats a les cancelleries de Calixt III i del govern de Siena, a més dels informes enviats des de Roma pels ambaixadors sienesos prop del papa durant els tres anys del seu pontificat (1455-1458). Entre aquests destaca l’humanista Enea Silvio Piccolomini, bisbe de Siena, cardenal creat pel mateix Calixt, a qui succeirà com a papa Pius II. Els informes dels enviats sienesos són un testimoni viu —de vegades s’hi reprodueixen les paraules del papa en estil directe— del control que Calixt exercia sobre els assumptes referents a la defensa de Siena en particular i a les relacions entre el pontificat i les potències italianes en general.

L’elaboració d’aquest Diplomatari ha anat a càrrec d’un equip de treball format per Francesco Senatore (direcció), professor de la Università degli Studi di Napoli Federico II i un dels responsables del projecte editorial “Fonti per la Storia di Napoli aragonese”, Rita Saviano i Veronica Mele.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat