"El paisatge està fet d'elements visibles i no visibles, encara que igualment idonis quan tractem de captar el significat profund del paisatge viscut."

Paisatge, territori i societat civil,
Joan Nogué
Premi Octubre d'Assaig 2010
Col·lecció La Unitat, 198

MEMÒRIA JUSTIFICATIVA

44NS PREMIS OCTUBRE 2015

 

Enguany els Premis Octubre han recaigut en tres intel·lectuals de la nostra cultura. El premi Joan Fuster d’assaig el va rebre l’historiador de la Universitat de València Ferran Garcia Oliver per un assaig que en la seva publicació serà titulat “Els valencians sense ADN”. Aquest estudi suposa una reflexió sobre la identitat valenciana. El jurat d’aquesta modalitat va estar composat pel catedràtic d’Història Medieval, Antoni Furió, la professora de la Universitat del Quebèc, Aitana Guia i el sotsdirector del diari El Periódico, Albert Sáez. Tots tres van valorar d’aquesta obra especialment “l’aproximació crítica, higiènica, a un tema tan vaporós com la identitat nacional que no es remunta a la nit dels temps ni a cap substrat ibèric en el cas dels valencians, sinó que està sempre en construcció permanent. També van destacar“la rellevància del tema, la claredat de l’exposició i la capacitat d’argumentació de l’autor.”

D’altra banda, el premi de narrativa Andròmina va recaure en Miquel Àngel Estradé per la novel·la titulada “L’assassí que llegia Vidal Vidal”. Una obra policíaca que sacseja els pilars bàsics del gènere negre. El jurat el formava l’escriptor valencià Tomàs Llopis, l’autora Maria Antònia Oliver i l’editora Laia Climent. Van valorar especialment “la visió irònica i distanciada del gènere de novel·la negra, la riquesa de registres del llenguatge i la forma original d’estructurar el relat i de contextualitzar-lo a Lleida.

Finalment, en poesia, Josep-Ramon Bach va guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb l’obra “Secreta Dàlia”. El jurat composat per Vicenç Altaió, Ricard Mirabete i Ester Xargay van valorar especialment “El fet que el llibre porte als límits de la metàfora, la memòria. Construeix un contínuum d’imatges poètiques, arbitrades per la ferida moral de l’escriptura. Un llenguatge invisible que desxifra una realitat reduïda i essencial. És un poeta fora escoles que amb aquest llibre el jurat hi reconeix una trajectòria consistent.

 

Pel que fa a la nit del lliurament dels premis, aquesta va tindre un èxit aclaparador. D’una banda una gran quantitat de premsa va cobrir l’acte i els Premis –vegeu adjunt-. Especialment, van informar de la participació de les administracions públiques valencianes en aquest esdeveniment. Per exemple, la televisió TV3, però també els diferents diaris com ara El País, La Vanguardia, El Levante, Las Provincias, El Periódico etc. I també una grandíssima quantitat de mitjans electrònics com ara Núvol, Vilaweb, etc.

D’una altra banda, la presència absoluta de polítics i representants de col·lectius de la societat civil –vegeu adjunt- i de gairebé tots els partits feren d’aquest festa una mostra de la democràcia cultura.

En aquesta nit memorable podem parlar de la presència de la premsa, de la participació de polítics i representants de la societat civil, però també, cal destacar el Premi Cívic a l’Associació per l’Horta que va aconseguir la màxima complicitat tant per part dels polítics com de la resta d’assistents. També, com és de costum en els Premis Octubre, no va faltar la participació de l’art en directe. L’espectacle de Pep Bou va ser considerablement aclamat així com també el de Toni Albà o el de Miquel Gil. Tots aquests personatges i d’altres com ara Màrius Serra o Joan Femenia van construir una nit d’avantguarda cultural enmig de la ciutat de València.

 

La visibilització de la Generalitat Valenciana en els Premis Octubre

 

  1. Tal i com s’adjunta, el logo de la Generalitat Valenciana ha constat en tots els fulls promocionals: en el cartell, en l’Enigmàrius i en la web i també en les xarxes socials.
  2. Durant la nit del lliurament dels Premis Octubre, Laia Climent va fer un agraïment a les administracions públiques valencianes i les presentadores Rosanna Pastor i Mabel Martí van palesar la presència del conseller de cultura, Vicent Marzà així com també van agrair explícitament la col·laboració de la Generalitat Valenciana.
  3. El cartell es va promocionar molt per les xarxes socials, per la qual cosa, el logo de la Generalitat Valenciana va estar promogut també per la web.
  4. Tal i com es demostra en el dossier de premsa previ als Premis Octubre, totes les notícies van recaure en l’ajut per part de les administracions públiques valencianes, molts d’aquests articles fan palesa de la participació de la Generalitat Valenciana.
  5. Les fotografies adjuntes mostren com Vicent Marzà va pronunciar el discurs de tancament dels 44ns Premis Octubre.

 

Amb tots els dossiers adjunts pensem que els 44ns Premis Octubre han servit per visibilitzar les accions de la Generalitat Valenciana.

Twitter Facebook YouTube RSS XIP
Edicions Tres i Quatre, Sant Ferran, 12. 3er pis. 46001 València · 680 437 157 · tresiquatre@tresiquatre.cat